Africanus El hijo del Cónsul af Santiago Posteguillo

Bogen er første del af en meget populær spansk historisk murstenstrilogi om den romerske general Publius Cornelius Scipio (Africanus), den eneste romerske hærleder, der formåede at slå karthagenseren Hannibal i åben kamp i den 2. puniske krig ( 219-201 f.v.t.).

Det er en stærkt handlingsdrevet roman, der bestræber sig på at give et mangefacetteret billede af datidens Rom med skildringer af såvel blodige kampscener som politiske magtkampe, romersk familieliv, religion og det gryende romerske teater.

Født til storhed

Santiago Posteguillo, der til dagligt er universitetslektor i engelsk ved La Universidad Jaime i Castellón fortæller i bind et om Publius Cornelius Scipios fødsel, opvækst og unge år i en af de mest betydningsfulde patricierfamilier i Rom. Faderen er senator og onklen er general, så der er noget at leve op til for den unge Publius.

På faderens bestemmelse får Publius sammen med lillebroderen en grundig skoling i de klassiske græske tekster, mens onklen Cneo, insisterer på personligt at stå for den militære træning. Og den hurtigt opfattende Publius demonsterer snart evner inden for det boglige såvel som inden for den fysiske nærkamp og militær strategi.

When in Rome…

Mens Publius vokser op i relativt trygge rammer, trækker mørke skygger sig sammen i vest i Spanien, hvor den karthagiske hærfører Amilcar Barca har svoret at hævne Karthagos nederlag i den 1. puniske krig, og hans brændende had kan ikke slukkes før end at Rom er fjernet, som en ligegyldig parentes i historien.

Da Amilcar falder i en af de krigeriske iberiske stammers baghold, overtager sønnen Hannibal. Og han skal vise sig uovervindelig for de romerske legionærer, de lider nederlag på nederlag. Ikke mindst da det til romernes måbende undren lykkedes Hannibal at krydse alperne og samle utilfredse italienske byer bag sig i sit felttog mod Rom ryster byens mure i sin grundvold.

Den aldrende og magtsyge senator Quinto Fabio Máximo udnytter kaosset og frygten til med hjernhånd at gribe magtens tøjler, og taktisk snu som han er, udmanøvrerer og eliminerer han sine politiske modstandere heriblandt Scipioslægtens mandelige overhoveder.

Men måske undervurderer han den purunge Publius, der nægter at lade sine unge år stå i vejen for et felttog til Spanien mod de uovervindelige karthagenere under ledelse af Hannibals bror, Hasdrubal for derved at hævne sin fars og onkels død og genvinde noget af Roms tabte ære.

Samtidig med giganternes kamp berettes også om en forhutlet og sultende mand, der efter at have fået nok af krigstjeneste kæmper en sand kamp i Rom for bare at overleve. Det drejer sig om den senere så berømte komedieforfatter Titus Maccius Plauto.

Romersk ’drengeroman’

Bogen er for det meste medrivende, og især slagene er beskrevet med en utrolig livagtighed og sans for detaljer – vindens retning, terrænets beskaffenhed og den intense atmosfære blandt soldaterne før mødet med fjenden, det hele synes at være med.

Personerne psykologiske dybder interesserer ikke forfatteren så meget, det er de store episke linjer og de lager than life hovedpersoners valg og ageren, der er i fokus.

Selv om bogen er lang 720 sider føles det ikke så langt da, bogen er skrevet i mange korte afsnit, med sceneskift imellem, der giver fin dynamik til fortællingen.  Den grundige gennemgang af et af Plautos værker kunne jeg godt have undværet, og Plauto kunne måske godt helt have været skåret ud af fortællingen.

Bogen er skrevet på et mundret spansk og er derfor relativ let at læse. Det er samtidig den første e-bog det er lykkedes mig at komme igennem, og selvom den aldrig ville kunne erstatte fornøjelsen ved den fysiske bog, gør den med indbygget ordbog det let(tere) at læse på fremmedsprog.

’Las legionens malditas’ ( De forbandede legioner) hedder fortsættelsen, og den vil jeg snarligt gå ombord i.

Køb Africanus el hijo del Cónsul her (reklamelink)

 

Se mere på forfatterens hjemmeside

www.santiagoposteguillo.es

 

Reklame

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.