Circo máximo: La ira de Trajano af Santiago Posteguillo

Historiske romaner. I andel del af trilogien om den romerske kejser Trajan har Posteguillo skruet yderligere op for handlingsdramaet i den 1200 sider lange roman: hæsblæsende hestevæddeløb, enorme krigsslag, udmarvende gladiatorkampe, modbydelige menneskeofringer og et snedigt komplotforsøg mod kejseren.

Men Posteguillo burde havde skåret gentagelserne og de for mange sentimentale scener fra. De virker noget påklistrede.

Komplottet mod kejseren

Den nye kejser Trajan har hurtigt gjort sig upopulær blandt mange af de ældre senatorer og embedsmænd ved at tage et opgør med den korruptionen, der gennemsyrede den foregående kejser Domitians voldsplagede rige. Forvisninger og tilbagebetalinger af store summer er den straf Trajan udsteder.

Men de korrupte senatorer har ikke tænkt sig at lægge sig fladt ned for ’den spanske kejser’. Derimod planlægger de først at svække kejseren for dernæst at skaffe ham helt af vejen ved et snedigt udtænkt plot, der blandt andet involverer en anklage for crimen incesti mod en vestalinde og hendes barndomsven Celer, der er en uhyre populære og succesrige kusk med sit firespandsheste og lette stridsvogn.

At blive anklaget for crimen incesti var den værste anklage for en vestalinde og straffedes med døden. Vestalinden ville, hvis hun blev kendt skyldig, blive begravet levende, hvilket sket adskillige gange under den bestialske Domitian.

Krigen mod Dakien

Samtidig hermed er Rom i krig med Dakien under ledelse af den ærgerrige Decebalus, og støttet af sine forskellige alliancepartnere er det en krigsmagt, som romerne må tage meget alvorlig.

Da en fredsaftale på det skammeligste bliver brudt med store personlige omkostninger for den romerske kejser, sætter Trajan sig i spidsen for en enorm hær af romerske legionærer med det ufravigelige mål helt at pacificere og udslette det genstridige og upålidelige Dakien.

Det kommer ikke til at gå stille af, og konge Decebalus har et es gemt godt oppe i kjortelærmet. På disse kanter befinder sig også den undslupne romerske gladiator Marcio, der ufrivilligt kommer til at spille en afgørende brik i krigens endelige udfald.

Fuld fart over firspandet

Den Romerske Republiks subtile og drevne magtkampe mellem oratoriske begavelser, som Posteguillo skildrede så godt i trilogien om Scipio Africanus, er naturligvis fraværende i kejsertiden. Måske derfor mangler denne serie lidt af den foregåendes dynamik og intelligens, og pauserne mellem de stakåndede action-scener fyldes derfor i stedet af nogle lidt pinagtige føle-scener, hvor de gode lider og de onde ler.

Men der er fart og veltunet spænding over de nådesløse Ben Hur- inspirede hestevæddeløb, der danner fortællingens ramme. Og de mange personlige opgør og hævntogter, der er plottets egentlige motor er helt i Dumas ånd.

Køb Circo máximo: La ira de Trajano her

Reklame

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.