Den spanske borgerkrig og de danske Spaniensfrivillige

P1s historieprogram "Alletiders historie"har i anledningen af 75 året for udbruddet af Den Spanske Borgerkrig interviewet den danske, socialdemokratiske historiker Henning Tjørehøj, der i flere år har kæmpet for at få rejst en monument over de faldne frivillige fra borgerkrigen.

Det er værd at lytte til til trods for det noget egensidige udlægning af borgerkrigen, dens parter og de idealistiske frivillige, der ofte uden kendskab til Spanien, landets historie og de komplicerede indre forhold i landet drog i kamp.

"Det er 75 år siden Den Spanske Borgerkrig blev indledt. Danske frivillige gik ind i kampen, og deres deltagelse omtaler forfatter Henning Tjørnehøj som "verdenshistoriens smukkeste solidaritetshandling."

Siden begyndelsen af 80'erne har Tjørnehøj lavet videointerviews med dansker, der har været vidne til verdenshistoriens store hændelser, der i blandt den spanske borgerkrig. For han er imponeret af de frivilliges kamp mod fascismen, og har blandt andet været med til at få opstillet et monument over de faldne frivillige. Ved mindesmærket i København fortæller han om borgerkrigen."
(fra programomtalen)

Lyt til udsendelsen her

Reklame

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.