Jul i Spanien

Af: Maria Paulsen, gæsteskribent

I Danmark og mange andre vestlige lande begynder den kommercielle jul ofte tidligt på efteråret. Sådan er det ikke i Spanien. Her starter julen først i december, men så er der til gengæld også skruet helt op for højtidelighederne.

Jul i Spanien starter officielt 8. december med ”Immaculada” – festen for Jomfru Marias ubesmittede undfangelse. Immaculada markeres i hele Spanien og er særligt i Sevilla en kæmpe begivenhed, der hvert år fejres med en rituel dans foran verdens største gotiske katedral og verdens tredjestørste kirke, Sevilla Katedral, hvor Christoffer Columbus i øvrigt menes at være begravet.
I praksis forbinder mange spaniere dog julelotteriet El Gordo (Den Fede) med den virkelige start på julen.

Dette lotteri er verdens største og kan slet ikke sammenlignes med dansk lotto hverken i præmiesum eller befolkningens interesse. El Gordo er en kæmpe tv-begivenhed, som har millioner af håbefulde spaniere klistret til tv-skærmene i deres hjem og på barer år efter år – og den er bestemt værd at opleve, selv hvis man ikke spiller.

Juleaften i Spanien er traditionelt set en familiebegivenhed og er for turister en enestående mulighed for at nyde
den spanske vinter i stilhed, uanset om ferien foregår i en storby, ved kysten eller ude på landet. Om aftenen fyldes kirkerne af glade mennesker til stemningsfulde midnatsmesser.

Allerede den 25. er der gang i gaderne igen, og restauranterne byder på traditionel spansk julemad.

De traditionelle spanske juleretter tæller blandt andet stegt lam og kalkun samt skaldyr, mens turrón (en slags nougat-konfekt) og helligtrekongerskage er blandt de søde sager, man ikke bør snyde sig selv for. Hvis man er i Spanien den 25. og ønsker at spise på restaurant, er det i øvrigt en god idé at bestille bord et par dage eller mere i forvejen, da også mange spaniere er ude at spise med venner og bekendte på lige netop denne aften.

Foruden de specifikke mærkedage og begivenheder er Spanien også et fantastisk land at opleve for sin generelle julestemning i hele december måned.

De fleste byer som blandt andet Madrid og Barcelona er peppet op med dekorative julelys, hyggelige julemarkeder og et utal af avancerede og imponerende krybbespil, som typisk kan ses fra begyndelsen af december indtil Helligtrekongersdag, 6. januar, hvor julen i Spanien officielt afsluttes med uddeling af gaver og farverige parader.

Vi danskere kan sagtens få del i herlighederne, uanset hvilken del af den spanske jul, man er interesseret i – blandt andet flyver SAS hver eneste dag i december mellem Kastrup Lufthavn og Madrid.

Hvis du har fået blod på tanden til en spansk jul, så er det på høje tid at få billetterne i hus.

Der findes stadig billige rejser fra Danmark til mange forskellige steder i Spanien, så det er bare med at komme af sted. Skyscanner og Vild med Spanien ønsker: Feliz Navidad!

Reklame

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.