Richard Ford: Handbook for Travellers in Spain

En connaisseur

Richard Ford blev født 21. april 1796 i London og var den ældste af tre børn af Sir Richard Ford og Marianne (født Booth).

Han blev uddannet i 1822 ved College i Oxford. I 1924 blev han gift med Harriet Capel. I 1830 sejlede Ford og familien til Spanien, for at klimaet skulle forbedre Harriets skrantende helbred.

Her tilbragte de tre år – om vinteren bosat i Sevilla og om sommeren bosat i Alhambra, Granada. Under opholdet foretog Ford tre større rejser rundt i landet. Han besøgte de fleste større byer som f.eks. Madrid, Barcelona og Valencia.

I 1839 opfordrede forlæggeren John Murray ham til at skrive en rejse-guide om Spanien. Ford påbegyndte bogen i 1840, men den endelige udgave udkom først i 1845, altså 15 år efter hans ophold i Spanien. A Hand-book for Travellers in Spain udkom i mange oplag og fik bragende gode anmeldelser.

Ford døde i 1858 i London, og hans rejseguide for Spanien er stadig en af de mest detaljerede på engelsk i dag. I det følgende skal vi se nærmere på hans ’A handbook’ – et af de tidligste eksempler på den type rejseguide, som turister den dag i dag medbringer på rejsen.

"To see the cities, and know the minds of men, has been, since the days of the odyssey, the object of travel", Richard Ford

Med udgivelsen af bøger som Richard Fords ’A Handbook’ opstod et forbillede for den blomstrende produktion af guidebøger i starten af 1800-tallet.

Denne nye genre havde bestemte konventioner at leve op til og desuden en veldefineret målgruppe, hvilket Ford var meget bevidst om, jf. den fulde titel A Handbook for Travellers in Spain and Readers at Home.

Genren opfandt forlæggeren John Murray (senior), da han i 1836 skulle udgive sin søns (John Murray Jr.,) første rejseguide:

”Previously the word “handbook” had been applied to manuals of ecclesiastical offices, and it was now given to small books containing concise information for travellers” . Det er således først med Murrays udgivelse, at ordet håndbog får betydning af rejseguide.

En handy rejseguide med landkort
En af de konventioner, som tidligt knyttede sig til genren, var bogens format. I navnet ligger jo, at bogen må være lille og ’handy’. Fords håndbog bestod af to små tætskrevne bøger, som var lette at have med i bagagen, når man var undervejs.

Da håndbogen skulle hjælpe rejsende på farten, var det også vigtigt, at bogen var let at slå op i. Fords håndbog er inddelt geografisk efter Spaniens regioner, så man hurtigt kan orientere sig i den. Desuden er den forsynet med et omfattende indeks, et landkort samt en masse overskrifter, således at den er egnet som opslagsværk.

Køb A Handbook for Travellers In Spain af Richard Ford her (reklamelink)

Reklame

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.