Tyrefægtning i litteraturen

Som de fleste ved, er tyrefægtningen om noget Spaniens varemærke. I dette indlæg ser jeg på H. C. Andersens og Tom Kristensens skildringer af den blodige sport, og forsøger at analysere deres beskrivelser.

Allerede på H. C. Andersens tid var det en attraktion for både turister og spaniere. Da Andersen var i Barcelona, fik han mulighed for at opleve en tyrefægtning og Tom Kristensen blev grebet af stemningen i arenaen i Barcelona 1926. Det følgende afsnit belyser Spanien i tidsbilleder ved at sammenligne de to tyrefægtninger og forfatternes reaktion derpå.

Andersens tyrefægtning indledes med en komisk scene, hvor Andersens sympati ligger hos maurerne:

”[det] begyndte…med…en Kamp mellem Maurere og Spaniere, i hvilken naturligviis de Første gave den latterlige Rolle, Spanierne den mandhaftige.” H. C. Andersen.

Andersen har stor respekt for maurerne, hvilket ses i hans skuespil ”Maurerpigen” og beundringen af Alhambra, hvori vi genser romantikkens idealisering af fortidens kulturer.

Andersen er blevet advaret mod folkehumoren, som hersker på tilskuerpladserne. Skiller man sig ud i f.eks. påklædning, kan man blive tvunget til at smide sin hat eller sine handsker.

Omstændighederne omkring tyrefægtningen har karnevalistisk karakter. Andersen befinder sig i et inferno af larm og kaos. Pølsetarme, mel og appelsinskaller flyver om ørene på folk, og der er fælles latter, når der udpeges en syndebuk blandt tilskuerne.

Selve tyrefægtningen virker også skræmmende og frastødende på Andersen – han synes det er dyrplageri, men publikum morer sig kosteligt:

””Betragt ikke Dette som nogen rigtig spansk Tyrefegtning!” sagde vore Naboertil os, ”Det er kun Lystighed!”” H. C. Andersen.

Det virker på ham lidt som Derwishernes dans i ”En Digters Bazar”; Det fremmede kommer for tæt på og virker skræmmende. Den rejsende er blevet lokket ned fra den trygge altan og ud i en virkelighed, der virker overvældende på ham, men som dog alligevel ’bare’ er en leg, et spil.

Tom Kristensen har et mere passioneret indtryk af tyrefægtningens leg med liv og død. Beskrivelsen er karakteriseret ved en makaber æstetik, hvor farvernes virkning overfor hinanden bliver lige så vigtig som selve det, der foregår.

“…nede på arenaens gule kreds med den røde barriére dræbte farverne og
bevægelserne al indføling af smerte…” Tom Kristensen.

Tyrefægtningen blev et billede, hvori der sprang elegante situationer frem og vakte vild jubel og undertiden også en spraglet rædsel

“…jeg indstillede mig direkte på forfærdelsen, jeg konfronteredes.”

Tom Kristensen bliver så grebet af stemningen og de mange sanseindtryk, at han bliver kold overfor grusomhederne. Han ser med en kunstners blik – det gule felt med den røde indramning kan ses som det spanske flag, et symbol på Spanien. Tyrefægtningen er et kunstværk, et maleri, som tilskueren må konfrontere sig med.

Maleri og litteratur er inspiration for Tom Kristensen. Picassos billede ovenfor illustrerer meget godt Tom Kristensens kaotiske, farvestrålende oplevelse af tyrefægtningen. Den litterære inspiration for Tom Kristensen er el Quijote.

De dårligste heste kalder han eksempelvis ”kantede rosinanter” efter Don Quijotes hest, som var en gammel, mager krikke. Under tyrefægtningen sammenligner han hestene med Don Quijote,

“…et minde om latterlighed og sorg. Her var det blot hesten som var smertens komiske helt, den faldefærdige alderdom udleveret til grin og død, mens rytteren derimod, som havde lansen, sikkert var alt for nøgtern til at ville ride storm mod vejrmøller.” Tom Kristensen.

Fælles for de to forfattere er, at de fokuserer på det spraglede sanseindtryk, som tyrefægtningen påvirker dem med. H. C. Andersen lægger vægt på folkefesten og fællesskabet hos tilskuerne, mens Tom Kristensen befinder sig midt i et berusende maleri, der påvirker ham æstetisk.

Han beskriver dyremishandlingen, men hans mål er ikke at protestere mod dette – hans beskrivelse fokuserer på farver og former. Hans holdning til tyrefægtningen er modsat Andersens positiv, og han glæder sig allerede til næste gang, han skal til tyrefægtning.

Reklame

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.